Twój brzuch w 21. tygodniu ciąży staje się coraz bardziej okrągły, co jest wyraźnie widoczne w jego stale rosnącym obwodzie. Zwiększa to również nacisk na narządy wewnętrzne, które są przemieszczane przez rosnącą macicę. Oznacza to, że od czasu do czasu będziesz odczuwać dyskomfort związany z powiększaniem się macicy i wynikającym z tego brakiem miejsca, a także ze zmianami hormonalnymi.
W 21. tygodniu ciąży zapotrzebowanie na magnez powoli wzrasta. Możesz to odczuć w postaci skurczów nóg, które pojawiają się nagle, zwłaszcza w łydkach. Szczególnie w nocy, kiedy mięśnie odpoczywają i relaksują się, mogą one boleśnie się kurczyć. Kiedy tylko poczujesz skurcz łydki, spróbuj zadrzeć palce i całą stopę do góry, jakbyś chciała sięgnąć nią do kolana. Możesz też wykonać masaż bolesnego miejsca, rozcierając je i stopniowo zwiększając nacisk, co spowoduje ponowne rozluźnienie mięśni.
Za skurcze nóg w ciąży często „obwiniamy” niedobór magnezu. Oczywiście, bardzo ważne jest, aby stężenie magnezu w Twoim organizmie było utrzymywane na optymalnym poziomie, a dieta obfitowała w produkty bogate w ten pierwiastek. Jednak bolesne skurcze łydek w ciąży mogą mieć też inne przyczyny, np. niedostateczne nawodnienie organizmu, niski poziom potasu i wapnia połączony z nadmiarem fosforu, słabe ukrwienie nóg spowodowane naciskiem rosnącego brzuszka na naczynia krwionośne oraz ucisk na nerwy będący efektem fizjologicznego pogłębienia się lordozy lędźwiowej.
Zwiększony nacisk macicy na jelita może powodować nieregularne wypróżnienia. Zwykle objawia się to zaparciami. Przyczynia się do nich też wysoki poziom progesteronu, który powoduje wydłużenie pasażu żołądkowo-jelitowego. Wzdęcia też nie są rzadkością w 21. tygodniu ciąży – nie dość, że są nieprzyjemne, to mogą być nawet bolesne.
Herbatka ziołowa może pomóc zapobiegać wzdęciom w czasie ciąży. Wypróbuj na przykład ekologiczną herbatę z kopru włoskiego i pij ją codziennie, aby uspokoić pracę jelit.
Podstawową zasadą i sposobem zapobiegania zaparciom i wzdęciom jest zwiększenie spożycia płynów i ilości błonnika w diecie. Ważne jest też ograniczenie spożywania pokarmów powodujących wzdęcia, takich jak: kapusta, fasola, czosnek i cebula oraz tych przyczyniających się do powstawania zaparć: białego pieczywa, makaronu, ziemniaków oraz kawy i innych używek.
Sprawdź, jak powinna wyglądać zdrowa dieta w ciąży.
W miarę postępu ciąży miednica rozszerza się i otwiera. Mięśnie i stawy stają się luźniejsze, a błony śluzowe bardziej wrażliwe. W tym stanie bakterie i patogeny mają większe szanse na przedostanie się do cewki moczowej. Konsekwencją może być zapalenie pęcherza moczowego. Rozwojowi infekcji dróg moczowych sprzyja też zwiększony nacisk macicy na moczowody i pęcherz oraz związane z nim zastoje moczu.
W 21. tygodniu ciąży miednica jest również wrażliwa na zimno. Dlatego należy zawsze dbać o przebywanie w cieple, regularnie chodzić do toalety i nie ignorować potrzeby oddania moczu. Przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów również jest środkiem zapobiegawczym przeciwko infekcjom, ponieważ dobrze przepłukuje drogi moczowe, zwłaszcza pęcherz, i zmniejsza ilość bakterii, które mogły się tam dostać.
Czytaj także: Dieta w ciąży bogata w płyny – zadbaj o odpowiednie nawodnienie swojego organizmu