Menu

Dlaczego kwasy tłuszczowe Omega-3 z oleju rzepakowego są ważne?

Specjaliści w dziedzinie żywienia dzieci szczególnie zalecają olej rzepakowy z uwagi na wysoką zawartość kwasów alfa linolenowego (ALA) z grupy kwasów tłuszczowych Omega-3.

Powszechnie wiadomo, że miłość i troska rodziców są najważniejsze dla zdrowego rozwoju dziecka. Optymalny rozwój fizyczny i psychiczny niemowlęcia możliwy jest tylko wtedy, gdy rodzice otaczają malucha opieką i aktywnie pomagają mu odkrywać świat. Jednocześnie wiadomo, że również istotną rolę odgrywa dostarczanie dziecku odpowiedniej ilości składników odżywczych w ramach prawidłowo zbilansowanej diety.

Coraz częściej podkreśla się rolę kwasów tłuszczowych Omega-3. Kwas alfa-linolenowy (ALA) z grupy Omega-3 jest szczególnie ważny dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych. W pierwszych dwóch latach życia mózg dziecka intensywnie rozwija się i dojrzewa, dlatego regularne dostarczanie organizmowi tego składnika jest tak istotne.

Eksperci zalecają stosowanie oleju rzepakowego w żywieniu niemowląt z uwagi na korzystną kompozycję kwasów tłuszczowych. Olej rzepakowy jest źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA) z grupy Omega-3, który wspiera rozwój mózgu i komórek nerwowych.

Olej rzepakowy zawiera aż dziesięć razy więcej Omega-3 niż np. oliwa z oliwek. Kompozycja kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym jest optymalna dla potrzeb organizmu ludzkiego, a kwas alfa-linolenowy (niezwykle ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu i komórek nerwowych) jest bardzo dobrze przyswajalny.  Łagodny olej rzepakowy nie zmienia smaku pożywienia, co jest dodatkową zaletą jego stosowania.

Pytanie do Clausa Hippa:

Czy olej rzepakowy stosowany w produktach HiPP również jest ekologicznej jakości BIO?

Oczywiście – zgodnie z naszą filozofią opartą na idei BIO, wszystkie stosowane przez nas surowce cechują się najwyższą ekologiczną jakością. Dotyczy to także oleju rzepakowego. W ten sposób wykluczamy udział inżynierii genetycznej w procesie powstawania naszych produktów. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem stosowania modyfikowanych genetycznie składników w żywności, a szczególnie w żywności dla niemowląt.

Za jakość produktów HiPP ręczę własnym nazwiskiem.

Warzywa i dania HiPP z zawartością kwasów Omega-3:

Wyszukiwarka: żywienie 0 -1