Menu

Czy dzieci rzeczywiście potrzebują mięsa?

Mięso dostarcza dziecku cennych składników odżywczych, ważnych dla zdrowego rozwoju. Specjaliści ds. żywienia twierdzą zgodnie, że począwszy od 6. miesiąca życia (po ukończonym 5. miesiącu) mięso powinno stanowić element diety maluszka. U dziecka w tym wieku kończą się zapasy żelaza zgromadzone w okresie życia płodowego. Od tej chwili żelazo musi być dostarczane wraz z pożywieniem.

Dlaczego akurat żelazo z mięsa?

Żelazo zawarte w mięsie jest szczególnie dobrze przyswajane przez organizm – dlatego to właśnie mięso stanowi najlepsze źródło tego cennego pierwiastka.

Zapewne zadasz sobie kolejne pytania. Dlaczego żelazo jest tak ważne dla prawidłowego rozwoju? Czy nie można z niego zrezygnować? Dla maluszka niedobór żelaza miałby poważne konsekwencje zdrowotne. Żelazo jest składnikiem czerwonych krwinek, które odpowiadają za transport tlenu do komórek organizmu. Każda komórka bardzo potrzebuje tlenu, aby wytwarzać energię. Najwięcej tlenu zużywa mózg – dlatego też żelazo jest tak ważne dla intelektualnego rozwoju dziecka.

W przypadku żywności HiPP możesz mieć pewność, że podajesz swojemu dziecku produktu z mięsem ekologicznej jakości BIO, które przeszło szereg surowych kontroli i pochodzi od zwierząt chowanych zgodnie z wymogami gatunku.

Wyszukiwarka: żywienie 0 -1