Menu

Co warto wiedzieć o aceroli

Acerola (zwana również wiśnią z Barbados) to mały owoc pestkowy o średnicy około 1-3 cm. Uprawiana jest przede wszystkim w Ameryce Południowej. Ma lekko kwaśny smak i aromat podobny do truskawki.

Szczególną cechą aceroli jest wysoka zawartość witaminy C. Witamina C wspiera odporność organizmu i jest ważna w procesie przyswajania żelaza. Poniższy wykres pokazuje zawartość witaminy C w aceroli w porównaniu do cytryny, pomarańczy i kiwi.

Źródło: Souci-Fachmann-Kraut: Die Zusammensetzung der Lebensmittel-Nährwerttabellen, 7. nakład
Źródło: Souci-Fachmann-Kraut: Die Zusammensetzung der Lebensmittel-Nährwerttabellen, 7. nakład

 

Także wśród produktów HiPP znajdziesz propozycje (w słoiczkach lub praktycznych tubkach), które mają w swoim składzie acerolę.

Wyszukiwarka: żywienie 0 -1
Pobierz bezpłatną aplikację HiPP dla dzieci
Pobierz