Menu

Przewożenie żywności dla dziecka

Jak prawidłowo przewozić w samochodzie pożywienie dla dziecka?

W bagażniku samochodu temperatura może sięgać nawet 40°C. Dlatego przy przewożeniu żywności musisz zachować szczególną ostrożność.

Na szczęście sporo produktów firmy HiPP jest odpornych na wysoką temperaturę i bez obaw możesz je przewozić w bagażniku. Są to np. produkty suche (takie jak mleko modyfikowane, kaszki sypkie), produkty w słoiczkach na bazie owoców (Owoce HiPP, Owoce & Zboża HiPP, Owoce & Jogurt HiPP, Owocowy Duet HiPP, Domowe Pyszności HiPP) a także soki i nektary HiPP.

Dania zawierające warzywa lub mięso są wrażliwe na wysoką temperaturę, dlatego zwracaj uwagę na to, aby nie przewozić ich w temperaturze powyżej 40°C. Lepiej je przewozić w części dla pasażerów, gdzie jest cyrkulacja powietrza lub działa klimatyzacja

Przed podróżą warto schłodzić słoiczki z daniami dla dzieci, a następnie umieścić je w lodówce turystycznej.

Zapakuj je tak, aby nie przewróciły się w czasie jazdy (możesz owinąć folią). Wygodne do transportu będą całe zgrzewki słoiczków. Do dwóch lub trzech słoiczków powinnaś mieć łatwy dostęp, by móc nakarmić dziecko w czasie podróży.

Jak przewieźć żywność dla dziecka samolotem?

Dania dla dzieci możesz przewieźć w bagażu podręcznym. Słoiczki zapakuj do sztywnej walizki (idealna będzie plastikowa), odpornej na uderzenia. Dla pewności owiń je folią lub zapakuj w plastikowe torebki.

Na wszelki wypadek (zdarza się, że bagaże giną na lotniskach) do bagażu podręcznego weź kilka słoiczków, tak by wystarczyło jedzenia na dwa dni. Przed wylotem dowiedz się w liniach lotniczych, jaką ilość żywności dla dziecka możesz zabrać na pokład samolotu.

Przechowywanie żywności dla dziecka w miejscu, gdzie spędzacie urlop

Słoiczki przechowuj zawsze w temperaturze niższej niż 30°C. Zanim podasz jedzenie dziecku, sprawdź, czy opakowanie jest oryginalnie zamknięte. Jeżeli w słoiczku nie ma próżni, bo dostało się do niego powietrze, w żadnym wypadku produkt nie nadaje się już do spożycia.

Jak rozpoznać, że do zamkniętego słoiczka dostało się powietrze?

W przypadku słoiczków można to sprawdzić, lekko naciskając wieczko – jego środek powinien być wklęsły i nie może uginać się pod naciskiem. Ze względów bezpieczeństwa zaleca się, aby nie używać produktu, którego wieczko jest lekko wypukłe. Dodatkowo przy pierwszym otwarciu słoiczka słychać wyraźne kliknięcie.

W przypadku plastikowych miseczek sprawdź szczelność opakowania, odwracając je folią do dołu i lekko ściskając ścianki – jeśli zawartość wycieka na zewnątrz, nie należy używać produktu.

Produkty suche, takie jak mleko czy kaszki, przechowuj w chłodnym i suchym miejscu, i nie wystawiaj ich na działanie promieni słonecznych. Jeżeli jest bardzo gorąco, zalecamy przechowywanie takich produktów (oryginalnie zamkniętych) w lodówce. Natomiast po otwarciu przechowywanie w lodówce nie jest zalecane, gdyż suchy proszek może nabrać wilgoci i ulec zepsuciu. Otwarte produkty należy zużyć tak szybko, jak to możliwe.

Przechowywanie poza lodówką jest dopuszczalne, jednak przy bardzo wysokich temperaturach może dojść do zniszczenia naturalnych kultur bakterii kwasu mlekowego, zawartych w mleku z linii HiPP Combiotik®. Nie stanowi to jednak zagrożenia dla zdrowia.



Życzymy Wam miłej podróży i udanych wakacji!

Wyszukiwarka: żywienie 0 -1