Menu

Dania ze słoiczka – praktyczne wskazówki

Sposób przygotowania dań w słoiczkach i miseczkach

Przełóż odpowiednią porcję do miseczki i podgrzej w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Podczas podgrzewania w kąpieli wodnej powinnaś uważać na to, aby temperatura wody nie przekraczała 70° C. Przy takiej temperaturze etykieta ze słoiczka może się odkleić, a przez co słoiczek wypaść Ci z rąk.

  • Po podgrzaniu dokładnie wymieszaj zawartość plastikową łyżeczką, tuż przed podaniem posiłku uważnie sprawdź jego temperaturę.
  • Nie podawaj dziecku ponownie podgrzanej, niedojedzonej porcji.
  • Pozostałą w słoiczku, niepodgrzaną zawartość zamknij i wstaw do lodówki, zużyj w przeciągu 1-2 dni (sprawdź na etykiecie).
  • Podczas podgrzewania w kąpieli wodnej uważaj na to, aby temperatura wody nie przekraczała 70° C. Przy takiej temperaturze etykieta ze słoiczka może się odkleić, przez co słoiczek może wypaść Ci z rąk.

     

Przed użyciem sprawdź zamknięcie słoiczka

Przed opuszczeniem zakładu produkcyjnego wszystkie słoiczki i miseczki są dokładnie sprawdzane pod kątem ich prawidłowego zamknięcia. Tylko szczelnie zamknięte produkty mogą opuścić fabrykę. Dla bezpieczeństwa zaleca się, aby przy zakupie oraz bezpośrednio przed pierwszym otwarciem produktu sprawdzić, czy opakowanie nie zostało naruszone.

W przypadku słoiczków można to sprawdzić, lekko naciskając wieczko – jego środek powinien być wklęsły i nie może uginać się pod naciskiem. Ze względów bezpieczeństwa zaleca się, aby nie używać produktu, którego wieczko jest lekko wypukłe. Dodatkowo przy pierwszym otwarciu słoiczka słychać wyraźne kliknięcie.

W przypadku plastikowych miseczek sprawdź szczelność opakowania, odwracając je folią do dołu i lekko ściskając ścianki – jeśli zawartość wycieka na zewnątrz, nie należy używać produktu.

Wyszukiwarka: żywienie 0 -1