Drogi użytkowniku naszej strony,

aby dopasować stronę internetową do Twoich potrzeb i zainteresowań, wykorzystujemy tzw. pliki Cookies. Przeglądając naszą stronę internetową wyrażasz zgodę na otrzymywanie plików Cookies. Jednocześnie w każdej chwili możesz tak ustawić swoją przeglądarkę, aby informowała Cię o lokalizacji plików Cookies. Więcej informacji znajdziesz w Polityce prywatności

Znak HiPP BIO – wywiad z Clausem Hippem

Tematyka związana z ekologią obecnie coraz bardziej zyskuje na znaczeniu. Jednak warto sobie zadać pytanie, czy rzeczywiście unijne logo rolnictwa ekologicznego jest gwarancją, że żywność nim oznaczona jest zdrowa.

Każdy produkt - począwszy od czekolady, na chipsach kończąc - można oznaczyć jako ekologiczny, przy założeniu, że zostały spełnione ustawowe wymagania.

Dlatego właśnie poprosiliśmy Prof. dr Clausa Hippa, który jak nikt inny w Niemczech wywarł ogromny wpływ na rozwój rolnictwa ekologicznego, aby wyjaśnił nam różnicę pomiędzy standardowym, obowiązującym
w Unii Europejskiej oznaczeniem BIO, a jakością HiPP BIO.

 

+ Firma HiPP posiada własny, ekologiczny znak BIO. Dlaczego?

Oznakowanie produktu ekologicznego obowiązujące w Unii Europejskiej to również gwarancja jakości, czyż nie? Po pierwsze - z racji długiej tradycji. Rolnictwem ekologicznym zajmujemy się od ponad 50 lat. W tamtych czasach tematyka BIO nie była jeszcze tak popularna, a wręcz przeciwnie, w rolnictwie powszechnie stosowano chemię. Można powiedzieć, że płynęliśmy pod prąd i z pełnym przekonaniem kontynuowaliśmy ideę rolnictwa ekologicznego. Tym samym wyznaczyliśmy nowe standardy jakościowe w produkcji żywności dla niemowląt.

+ Oznakowanie produktu ekologicznego obowiązujące w Unii Europejskiej to również gwarancja jakości?

Oczywiście. Rozporządzenie Unii Europejskiej dotyczące rolnictwa ekologicznego reguluje wiele ważnych kwestii. Zabrania stosowania chemicznych i syntetycznych środków do oprysku i nawożenia roślin, ustala wytyczne odnośnie lokalizacji pól uprawnych, jakości nasion i wielu innych aspektów.

+ Czy nie jest zatem przesadne stosowanie własnego znaku BIO?

Absolutnie nie. Standardowe, unijne logo świadczy o jakości ekologicznej. Jednak znak ten nie oznacza jeszcze, że produkt jest pozbawiony pozostałości szkodliwych substancji. Mogą one przedostać się z sąsiedniego pola za pośrednictwem wiatru i zanieczyścić plon. Dlatego przepisy dotyczące żywności dla niemowląt dopuszczają minimalną zawartość środków ochrony roślin w produktach dla niemowląt. Jednak w tym przypadku firma HiPP kieruje się zasadą „zerowej tolerancji”, co oznacza, że nie godzimy się na nawet najmniejszą obecność środków ochrony roślin w produkowanej przez nas żywności dla niemowląt. Tylko słoiczki, których skład nie budzi żadnych wątpliwości, posiadają znak HiPP BIO.

+ Znak HiPP BIO oznacza więc jakość najwyższą z możliwych. Jak można ją osiągnąć w dzisiejszych czasach?

Zaczynamy od pobrania próbek gleby, aby upewnić się, czy dane pole uprawne spełnia nasze wymagania. Kolejnym punktem jest lokalizacja, koniecznie z dala od źródeł potencjalnych zanieczyszczeń. Już przed laty objęliśmy umowami wyłączności tereny najlepiej nadające się pod uprawę poszczególnych gatunków warzyw. Przez dziesięciolecia zdobywaliśmy specjalistyczną wiedzę jak stosować płodozmian, aby stopień zanieczyszczeń pozostawał na możliwie najniższym poziomie. Cały czas wspieramy rolników, którzy z nami współpracują, aby dostarczane przez nich surowce mogły pozytywnie przechodzić nasze kontrole jakościowe.

+ Jak szczegółowe są kontrole HiPP na obecność substancji szkodliwych?

Dostarczone surowce są kontrolowane na obecność ponad 1200 rodzajów zanieczyszczeń. To znacznie więcej niż wymaga ustawodawca. Nasze kontrole są tak dokładne, że znaleźlibyśmy ziarenko soli w 25-metrowym basenie. Ponadto istnieją rodzaje zanieczyszczeń, których obecność w żywności dla niemowląt nie została prawnie uregulowana. Firma HiPP dobrowolnie ustaliła ponadprzeciętnie surowe normy odnośnie wszelkich możliwych rodzajów substancji szkodliwych. Nieoceniony jest również wkład naszych rolników, którzy od 50 lat znają bezkompromisowe stanowisko HiPP w kwestii jakości.

+ HiPP BIO oznacza absolutny brak kompromisów w odniesieniu do jakości surowców. A jak wygląda proces produkcji?

HiPP BIO oznacza dużo więcej, a mianowicie znaczący wkład pracy człowieka, zarówno w gospodarstwach rolnych jak i w procesie produkcji. Surowce, które po dostarczeniu do zakładu produkcyjnego otrzymały pozytywną opinię laboratorium, są poddawane dodatkowo ręcznej selekcji, aby zapewnić najwyższą jakość każdej pojedynczej sztuki.

+ Jak wygląda sytuacja w przypadku mięsa?

Tak samo. Jeżeli hodujemy zwierzęta w sposób humanitarny oraz żywimy je ekologiczną paszą, wspieramy nie tylko ich dobry stan zdrowia, ale również naturalną odporność. I to znajduje oczywiście odzwierciedlenie w walorach smakowych mięsa. Znamy naszych rolników od dziesięcioleci, a rodowód każdego zwierzęcia, czy to wołu czy indyka, potrafimy szczegółowo udokumentować. Jednak pomimo tego dostarczone mięso poddajemy bardzo dokładnym badaniom na obecność wszelkich substancji szkodliwych. W związku z tym możemy w 100% zagwarantować, że jakość ekologicznego mięsa w produktach HiPP jest całkowicie bez zarzutu.

+ Czy za znakiem HiPP BIO kryje się również produkcja przyjazna dla środowiska?

HiPP BIO oznacza dla nas działalność w zgodzie z naturą. Nasz zakład produkcyjny w Pfaffenhofen ma neutralną emisję dwutlenku węgla, a energię elektryczną pozyskujemy włącznie z odnawialnych źródeł energii. W konsekwentnie realizowanej idei rolnictwa ekologicznego zawiera się odpowiedzialność za nasze wspólne środowisko.

+ Na zakończenie naszej rozmowy mam jeszcze jedno pytanie: Jakie jest Pana stanowisko odnośnie inżynierii genetycznej?

Każdy, kto mnie zna, wie, że kategorycznie sprzeciwiam się stosowaniu inżynierii genetycznej w rolnictwie. Dlatego tym bardziej cieszy mnie fakt, że takie praktyki w rolnictwie ekologicznym są zakazano ustawowo. Uważam, że w żywności – a zwłaszcza w produktach dla niemowląt – nie ma miejsca na składniki modyfikowane genetycznie.

 Bardzo dziękuję za rozmowę.

HiPP GmbH & Co. Vertrieb KG
Georg-Hipp-Str. 7
D-85276 Pfaffenhofen (Ilm)

Telefon +49 (0) 8441 757 0
Telefax +49 (0) 8441 757 654
www.HiPP.de