Menu

Zespół badawczy HiPP – badania nad mlekiem matki

Pierwsze miesiące życia to okres, kiedy tworzą się fundamenty dalszego zdrowego rozwoju. Kluczową rolę odgrywa w tym żywienie. Najlepszym pokarmem dla maleństwa jest mleko mamy, które ma unikalny skład, dzięki czemu zapewnia optymalną ochronę przed alergiami i chorobami.

Aby zapewnić odpowiedni pokarm także dla dzieci, które nie są karmione piersią, pracujemy nad rozwojem receptur mleka modyfikowanego HiPP – opieramy się przy tym na wynikach najnowszych badań naukowych.

Grupa badawcza HiPP zajmująca się mlekiem od lat intensywnie zgłębia szczegóły dotyczące składników kobiecego pokarmu i ich korzystnego wpływu na zdrowie dziecka. Nasz zespół specjalistów ds. żywienia ściśle współpracuje z naukowcami światowej klasy – w ramach grupy badawczej HiPP dyskutowane są aktualne doniesienia naukowe oraz możliwości ich wykorzystania w rozwoju produktów. Przykładowo, już w 2007 roku, w ramach prac prowadzonych przez zespół badawczy HiPP uznano, że na wzór mleka matki, połączenie błonnika pokarmowego i naturalnych kultur bakterii kwasu mlekowego to najlepszy możliwy kierunek w procesie udoskonalania mleka modyfikowanego.

W 2010 oraz na początku 2011 roku zaprezentowano na arenie międzynarodowej wyniki dwóch badań klinicznych – przedstawiono korzyści wynikające ze zbliżania receptury mleka modyfikowanego do naturalnego wzorca, które są istotne dla dzieci niekarmionych piersią.

Obecnie mleko modyfikowane HiPP to odpowiednie rozwiązanie dla mam, które również po okresie karmienia piersią pragną zapewnić swoim maluszkom pokarm zawierający wartościowy błonnik pokarmowy (GOS*), naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego i cenne kwasy Omega-3.

*Galaktooligosacharydy z laktozy

Pobierz bezpłatną aplikację HiPP dla dzieci
Pobierz