Menu

Cenne składniki odżywcze

W pierwszych miesiącach życia mleko mamy jest dla niemowlęcia jedynym źródłem wartościowych składników odżywczych, potrzebnych do prawidłowego rozwoju. Dlatego też szczególnie ważne jest, aby młoda mama w okresie karmienia piersią stosowała zdrową i prawidłowo zbilansowaną dietę. Komponując jadłospis należy uwzględniać przede wszystkim świeże owoce, warzywa, produkty z pełnego ziarna zbóż oraz ryby (przynajmniej raz w tygodniu) – dzięki temu maluszek otrzyma odpowiednią dawkę witamin, składników mineralnych oraz cennych kwasów tłuszczowych. Oprócz mleka mamy należy profilaktycznie podawać jedynie witaminę D oraz K.

Niedobór witaminy D powoduje zaburzenie procesu odkładania się wapnia w kościach, co w późniejszym okresie życia może skutkować problemami zdrowotnymi. W naszej szerokości geograficznej podczas zimy nasłonecznienie jest niewielkie, z kolei w lecie dermatolodzy odradzają ekspozycję na słońce – dlatego niemowlęta w pierwszym roku życia powinny codziennie otrzymywać witaminę D. Jeżeli karmisz piersią, pamiętaj także o podawaniu witaminy K w ilości wskazanej przez lekarza. Noworodek ma małe zapasy witaminy K - jest ona niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, dlatego warto zapobiegać ewentualnym niedoborom. Niekiedy zaleca się także podawanie dodatkowej dawki fluoru, aby zmniejszyć ryzyko próchnicy – zapytaj o to Twojego lekarza.

LC PUFA (Omega 3&6)

Kwasy LC PUFA (Omega 3&6) pełnią ważną funkcję w procesie rozwoju mózgu, układu nerwowego i zdolności widzenia. LC PUFA to inaczej długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w procesie kształtowania się wyżej wymienionych obszarów. Najważniejszy dla zdrowego rozwoju jest kwas arachidonowy (AA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA) – obydwie substancje zawarte są w mleku mamy.

Kwasy Omega-3 są ważne dla rozwoju mózgu i komórek nerwowych, szczególnie w wieku niemowlęcym. W pierwszych dwóch latach życia ma miejsce proces intensywnego dojrzewania mózgu, dlatego też niezwykle istotne jest, aby organizm dziecka regularnie otrzymywał odpowiednią dawkę kwasów Omega-3. Powinny one pokrywać 0,5% dziennego zapotrzebowania na energię u niemowląt.

Naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego

Mleko mamy zawiera wiele rodzajów kultur bakterii kwasu mlekowego, które wspierają rozwój zdrowej mikroflory jelitowej u dzieci karmionych piersią. Wraz z naturalnym pokarmem mama przekazuje dziecku ochronne bakterie kwasu mlekowego, które osadzając się na ściankach jelit zapobiegają namnażaniu się niepożądanych drobnoustrojów chorobotwórczych. Dzięki temu dzieci karmione piersią są w szczególny sposób chronione – bowiem to właśnie z jelit pochodzi aż 70% odporności człowieka!

Błonnik pokarmowy w mleku mamy

Błonnik pokarmowy (oligosacharydy w mleku matki) stanowi pożywkę dla dobroczynnych kultur bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu przyczynia się do rozwoju korzystnej mikroflory jelitowej.

Inne cenne składniki ochronne w mleku mamy

Mleko mamy zawiera także inne ważne składniki ochronne, które przyczyniają się do prawidłowego rozwoju niemowlęcia.

Poniżej kilka przykładów:

  • przeciwciała (immunoglobulina) lub lizozym: wykazują działanie bakteriobójcze;
  • przeciwutleniacze i różne rodzaje substancji wspierających odporność organizmu;
  • laktoferyna: pomaga organizmowi wchłaniać żelazo, wykazuje działanie bakteriobójcze;
  • składniki mleka mamy, których funkcja nie została jeszcze dokładnie ustalona;
  • wiele innych składników, które nie zostały jeszcze przebadane naukowo.