Menu

Jak przechowywać pokarm?

Również w pierwszych tygodniach życia dziecka zdarzają się sytuacje – takie jak konieczność zrobienia zakupów, wizyta u lekarza czy zobowiązania towarzyskie – które są związane z dłuższą nieobecnością w domu.

W pierwszej kolejności upewnij się, czy nie mogłabyś zabrać ze sobą dziecka – może ktoś też mógłby Ci towarzyszyć? Zazwyczaj również poza domem jest możliwe znalezienie spokojnego i ustronnego miejsca, gdzie można nakarmić niemowlę. Jeżeli zabranie dziecka jest niemożliwe, odciągnij wcześniej pokarm, tak aby ojciec maluszka lub osoba opiekująca się dzieckiem mogła nakarmić niemowlę butelką.

Pokarm powinien być przechowywany zgodnie z określonymi zasadami – najlepiej, jeśli zasięgniesz porady położnej.

Odciągnięte mleko należy przechowywać w specjalnym pojemniku (szklanym bądź plastikowym). Używaj zawsze sterylnych naczyń. Starannie zamknięte mleko wstaw do lodówki – w temperaturze od +4°C do +6°C możesz je przechowywać maksymalnie 2 dni. Mleko należy umieścić w tylnej części lodówki, gdzie jest najchłodniej.

Ważna wskazówka:

Wszystkie przedmioty, które mają kontakt z mlekiem matki, powinny zostać starannie umyte! Butelkę i smoczek po umyciu dodatkowo przepłucz ciepłą wodą z mydłem i umyj szczoteczką, po czym wygotuj przez 3 minuty lub umyj w zmywarce w temperaturze 65°C.

Jeżeli chcesz dłużej przechowywać mleko, powinno ono zostać zamrożone w temperaturze co najmniej -20°C (w zamrażalniku oznaczonym czterema gwiazdkami).

Pokarm rozmrażaj stopniowo, najlepiej przez 24 godziny w lodówce. Jeśli się spieszysz, wstaw pojemnik pod strumień chłodnej lub letniej wody o temperaturze nieprzekraczającej 37°C. Zamknięcie pojemnika nie powinno się przy tym zamoczyć. Mleka nie należy rozmrażać w kuchence mikrofalowej.

Przed użyciem lekko poruszaj butelką aby wymieszać pokarm  (delikatnymi kolistymi ruchami, bez wstrząsania!) – mleko może bowiem ulec rozwarstwieniu (na powierzchni osadza się warstwa tłuszczu).

Pobierz bezpłatną aplikację HiPP dla dzieci
Pobierz