Menu

 

Wiedza ekspercka

Zapraszamy do zapoznania się z ciekawymi faktami zebranymi przez naszych ekspertów, dotyczącymi obszarów takich jak „mleko matki i mikroflora jelitowa”, „rozwój mózgu”, „białko jako budulec w rozwoju organizmu”, czy „zapobieganie alergii”.

 

Dlaczego zdrowa mikroflora jelitowa jest tak ważna dla odporności i w jaki sposób mleko matki może – poprzez zawartość probiotycznych kultur bakterii – przyczynić się do budowania sił obronnych organizmu?

Kiedy dziecko przychodzi na świat, jego jelita są niedojrzałe i nie zapewniają jeszcze optymalnej ochrony przed szkodliwymi drobnoustrojami. Do budowania sił obronnych organizmu niezwykle ważna jest prawidłowa mikroflora jelit. Dlatego też w żywieniu niemowląt należy zwracać uwagę na wspieranie rozwoju zdrowej flory w jelitach. Mleko mamy odgrywa tu szczególną rolę.

Wraz z mlekiem matki dziecko otrzymuje pożyteczne kultury bakterii kwasu mlekowego, które osadzają się na ściankach jelit i zwalczają niepożądane drobnoustroje. Bakterie te pełnią rolę bariery, która chroni dzieci karmione piersią przed alergiami i chorobami.

Rodzaje probiotycznych kultur bakterii przekazywanych w pokarmie uzależnione są od sposobu odżywania matki i jej mikroflory jelitowej. Podczas karmienia piersią przekazywane są bakterie jelitowe, które pełnią funkcję ochronną.

Wiodący eksperci specjalizujący się w badaniach nad probiotykami (naturalnymi kulturami bakterii kwasu mlekowego) przeprowadzili projekt badawczy, mający na celu identyfikację pożytecznych kultur bakterii obecnych w mleku mamy. Badanie przeprowadzono na terenie Niemiec i Austrii. Wyniki wykazały obecność bakterii z rodzaju Lactobacillus w przypadku ponad 1/3 (66%) analizowanych próbek, natomiast bifidobakterie wykryto u 1/4 (26%) analizowanych przypadków. W grupie bakterii z rodzaju Lactobacillus najczęściej występowały gatunki Lactobacillus salivarius, Lactobacillus fermentum i Lactobcilus gasseri. Wśród rzadziej występujących bifidobakterii najczęściej identyfikowano gatunek Bifidus breve.

Oprócz probiotycznych kultur bakterii ważną rolę w budowaniu zdrowej mikroflory jelitowej pełni także prebiotyczny błonnik pokarmowy (oligosacharydy zawarte w mleku matki). Składnik ten stanowi pożywkę dla bakterii kwasu mlekowego, dzięki czemu wspiera rozwój prawidłowej flory w jelitach.

Rozwój mózgu

W jaki sposób można korzystnie wpłynąć na wzrost i rozwój mózgu w kluczowym pierwszym roku życia? Jaką rolę odgrywają w tym procesie długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i 6 (LC PUFA)?

Możesz wspierać rozwój mózgu Twojej pociechy poprzez drobne, codzienne czynności. Kiedy zwracasz się do maluszka z czułością i uwagą, głaszczesz go, masujesz, mówisz, robisz zabawne miny czy gestykulujesz, pobudzasz w ten sposób mózg dziecka i wspierasz jego rozwój.

Także prawidłowe odżywianie korzystnie wpływa na rozwój mózgu – możliwe jest to tylko dzięki dostarczaniu odpowiedniej ilości wartościowych składników odżywczych. Należą do nich – oprócz białka czy żelaza – przede wszystkim długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i 6 (LC PUFA).

Zapotrzebowanie na zawarte w mleku mamy LC PUFA jest szczególnie wysokie w pierwszych miesiącach życia, kiedy ma miejsce niezwykle intensywny rozwój mózgu. LC PUFA przyczynia się do optymalnego rozwoju mózgu, układu nerwowego i zdolności widzenia.

W pierwszych miesiącach życia organizm niemowlęcia jeszcze nie wytwarza samodzielnie wystarczającej ilości długołańcuchowaych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego też dziecko powinno otrzymywać ten ważny składnik wraz z pokarmem.

Kolejnym czynnikiem, który ma duże znaczenie dla rozwoju mózgu, jest sen. Podczas snu mózg porządkuje i przetwarza bodźce otrzymane w ciągu dnia oraz utrwala treści w pamięci. Dlatego też – z uwagi na intensywną aktywność mózgu – niemowlęta, dzieci roczne oraz dwulatki potrzebują snu również w ciągu dnia.

Białko - ważny budulec w procesie wzrostu

Jaką rolę w rozwoju dziecka odgrywa białko? Na co w tym kontekście należy zwracać uwagę, wybierając mleko dla niemowląt?

W pierwszym roku życia niemowlę potraja swoją wagę urodzeniową i rośnie niezwykle szybko. Białko to czynnik wspierający prawidłowy wzrost - należy ono do grupy podstawowych budulców wszystkich komórek i dlatego odgrywa decydującą rolę w rozwoju dziecka.

Składnik ten dostarczany jest wraz z pożywieniem. Dlatego ważne jest, aby dziecko otrzymywało białko o wysokiej wartości i w odpowiedniej ilości – tak, by szybki wzrost mógł przebiegać prawidłowo.

Mleko mamy dostarcza dziecku białko optymalnie dostosowane do jego potrzeb, w odpowiedniej jakości i ilości.

Dla dzieci, które nie są karmione piersią, przeznaczone jest mleko początkowe – zawiera ono wszystkie składniki niezbędne dla zdrowego rozwoju. Jeśli również Ty podajesz maluszkowi takie mleko, koniecznie zwracaj uwagę na to, aby zawierało ono wartościowe białko w odpowiedniej ilości.

„O tym, na ile wartościowe jest mleko dla niemowląt, decyduje jakość i ilość białka”. Prof Dr. Berthold Koletzko, Monachium

Dzieci w pierwszym roku życia nie powinny pić zwykłego mleka krowiego z uwagi na jego wysoką zawartość białka.

Pamiętaj o regularnych badaniach kontrolnych u pediatry – umożliwią one dokładne sprawdzenie, czy dziecko rozwija się prawidłowo.

Zapobieganie alergii

Alergie to zjawisko, które występuje coraz częściej – obecnie dotyczy ono 20-30% niemowląt. Gdy u któregoś z rodziców lub rodzeństwa została już stwierdzona alergia, możemy mówić o podwyższonym ryzyku wystąpienia alergii u niemowlęcia. W takim przypadku należy zwracać szczególną uwagę na żywienie maluszka, ograniczając składniki potencjalnie alergizujące.

Mleko mamy to najlepszy pokarm dla niemowląt zagrożonych alergią – jest ono z natury pokarmem o niskich właściwościach alergizujących, zawiera także substancje ochronne, które chronią dziecko od wewnątrz. Dzięki zawartości naturalnych kultur bakterii kwasu mlekowego i prebiotycznego błonnika pokarmowego mleko mamy wspiera zdrową mikroflorę jelitową, przez co przyczynia się do stworzenia naturalnej bariery ochronnej.

W przypadku niemowląt, które nie mogą być karmione piersią lub są karmione w ten sposób tylko częściowo, eksperci zalecają stosowanie mleka hipoalergicznego (mleko HA). Zawiera ono – w porównaniu do zwykłego mleka modyfikowanego - białko podzielone na mniejsze fragmenty, które są lepiej tolerowane przez wrażliwy organizm maluszka. Dzięki temu mleko hipoalergiczne pomaga ograniczyć ryzyko wystąpienia alergii.

Zwyczajne mleko hipoalergiczne z częściowo podzielonym białkiem
Hipoalergiczne mleko HiPP po procesie podziału białek na bardzo drobne cząsteczki i ultrafiltracji

Białko zawarte w mleku HiPP HA Combiotik® zostało podzielone na wyjątkowo drobne cząsteczki i poddane ultrafiltracji. Badania wykazały, że „w przypadku dzieci początkowo karmionych piersią i/lub głównie mlekiem HiPP HA, nie stwierdzono różnic pod względem ryzyka wystąpienia atopowego zapalenia skóry w okresie dwóch pierwszych lat życia.”*

*Nentwitch et al. (prospektywne badanie obserwacyjne), Klinische Pädiatrie, 2009

Kluczowym czynnikiem w profilaktyce chorób alergicznych jest odpowiednie odżywianie – dlatego ważne jest, abyś przez okres pierwszych 4-6 miesięcy życia maluszka postępowała konsekwentnie i karmiła piersią bądź mlekiem HA. Już niewielka ilość zwykłego mleka dla niemowląt zawierająca normalne, niepodzielone białko może doprowadzić do nadwrażliwości i utraty efektów osiągniętych dzięki zastosowaniu diety hipoalergicznej.

Według najnowszych zaleceń ekspertów, na etapie rozszerzania diety rezygnowanie z podawania określonych produktów nie jest już konieczne, nawet w przypadku podwyższonego ryzyka wystąpienia alergii. Pozwól, aby dziecko spróbowało po kolei różnych składników – wprowadzając nowości pamiętaj jednak, że po podaniu nowego składnika należy odczekać kilka dni i zaobserwować reakcję maluszka.

Co możesz dodatkowo uczynić dla swojego malucha, aby zminimalizować ryzyko alergii?

Odpowiednie odżywianie jest bardzo ważnym elementem profilaktyki alergii, jednak dodatkowo także:

  • Zrezygnuj z palenia papierosów w pobliżu dziecka
  • Pamiętaj, że trzymanie w domu psa, kota i innych zwierząt futerkowych zwiększa ryzyko alergii
  • Unikaj nadmiernej wilgoci w pomieszczeniach, często wietrz mieszkanie, aby nie dopuścić do rozwoju pleśni
  • Przestrzegaj kalendarza szczepień
Pobierz bezpłatną aplikację HiPP dla dzieci
Pobierz