Menu

Stosowanie mleka  hipoalergicznego zmniejsza ryzyko alergii

Białko mleka może być decydującym czynnikiem wywołującym alergię. W procesie produkcji mleka hipoalergicznego łańcuchy białkowe zostają podzielone na mniejsze fragmenty – uzyskane w ten sposób cząsteczki są lepiej tolerowane przez wrażliwy organizm maluszka. Dzięki temu mleko hipoalergiczne pomaga ograniczyć ryzyko wystąpienia alergii.

Zwyczajne mleko hipoalergiczne z częściowo podzielonym białkiem
Mleko początkowe HiPP HA Combiotik® po procesie podziału białek na bardzo drobne cząsteczki i ultrafiltracji

Podzielone i przefiltrowane białko użyte w hipoalergicznym mleku początkowym HiPP zostało poddane prospektywnym badaniom obserwacyjnym pod kątem zapobiegania alergii.

Kluczowym czynnikiem w profilaktyce chorób alergicznych jest odpowiednie odżywianie – dlatego ważne jest, aby przez okres pierwszych 4-6 miesięcy życia maluszka postępować konsekwentnie. Już niewielka ilość zwykłego mleka dla niemowląt zawierająca normalne, niepodzielone białko może doprowadzić do nadwrażliwości i utraty efektów, jakie zostały osiągnięte dzięki zastosowaniu diety hipoalergicznej.

Należy pamiętać, że dieta hipoalergiczna nie gwarantuje 100% ochrony, jednak znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii.

Mleko mamy wspomaga zdrową mikroflorę jelitową, która może chronić przed alergią

Wiele wskazuje na to, że ważną rolę w zapobieganiu alergii odgrywa (oprócz białka mleka) także niemowlęca mikroflora jelitowa. Wyniki badań potwierdzają, że skład mikroflory u dzieci zdrowych i dzieci z alergią znacząco się różni.

Mikroflora dzieci z alergią zawiera z reguły więcej niepożądanych bakterii, podczas gdy ilość korzystnych bakterii jest niższa niż w przypadku dzieci zdrowych. Prawidłowa mikroflora jelitowa - podobnie jak u dzieci karmionych piersią - wydaje się mieć decydujący wpływ na obniżenie ryzyka wystąpienia alergii.

Mleko HiPP HA Combiotik® – na wzór natury

Mleko matki stanowi dla nas idealny wzorzec. W mleku matki znajdują się różne rodzaje kultur probiotycznych - ich rodzaj jest cechą indywidualną każdej kobiety. Składnikiem pokarmu kobiecego jest również prebiotyczny błonnik, który wspomaga zdrową mikroflorę jelit.

Mleko HiPP HA Combiotik® powstało w oparciu o ten idealny wzorzec. Zawiera m.in. naturalne kultury bakterii kwasu mlekowego oraz cenne kwasy tłuszczowe Omega-3.