Niewskazane produkty w czasie ciąży
Witam,
Surowe jajka nie są zalecane dla kobiet w ciąży z powodu zagrożenia zakażeniem Salmonellą lub Toksoplazmozą. Nie zaleca się spożywania produktów sporządzonych na bazie surowych jajek czyli; majonezu własnej roboty, kremów oraz jajek na miękko. Jednakże jajka z półpłynnym żółtkiem ( na miękko) są dopuszczalne pod warunkiem, że pochodzą z bezpiecznego źródła, są prawidłowo przygotowane – wyparzone, umyte pod gorącą wodą bezpośrednio przed użyciem. Mycie rąk po każdym dotknięciu jaja, gdyż najwięcej bakterii znajduje się na skorupce jaja.
Jeśli krem do ciasta z jaj ubijanych na parze był przygotowywany z wszelką ostrożnością i przestrzeganiem zasad higieny to nie powinna Pani się niepokoić. Jaja ubijane na parze są częściowo poddane obróbce termicznej.
Jaja są bardzo zdrowe, zawierają pełnowartościowe białko, aminokwasy, witaminy A, D, E, witaminy z grupy B, wapń, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe. Zawierają cholinę, która korzystnie wpływa na układ nerwowy. Najbardziej w diecie ciężarnej zalecane są jaja na twardo. Pozdrawiam