Menu

Witamina B12

Dlaczego witamina B12 jest tak ważna?

Witamina B12 bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Podobnie jak kwas foliowy, uczestniczy w procesie tworzenia komórek i reguluje procesy wzrostu w organizmie. Niezmiernie ważny jest odpowiedni poziom tej witaminy w okresie ciąży, gdy płód rośnie i rozwija się.

Źródła witaminy B12

Jedynym źródłem witaminy B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego takie, jak wątróbka, mięso, jajka, mleko oraz sery. Z tego powodu weganie, którzy całkowicie wykluczają ze swojej diety wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, cierpią na niedobory witaminy B12. Wśród wegetarian spożywających nabiał oraz jajka w odpowiednich ilościach, zjawisko to występują niezwykle rzadko.

W odróżnieniu od innych składników odżywczych, witamina B12 jest odporna na działanie czynników zewnętrznych. Nasz organizm potrzebuje jej tylko w niewielkiej ilości, która jednak jest niezbędna do życia.

Objawy niedoboru

Niedobór witaminy B12 można stwierdzić w badaniu laboratoryjnym, gdy poziom czerwonych krwinek jest zaniżony i są one powiększone. W przypadku niedoboru witaminy B12 występują problemy przy tworzeniu nowych komórek i objawy neurologiczne. Pierwszymi symptomami są osłabienie, bladość, kołatanie serca, trudności w oddychaniu i szybkie męczenie się.