Produkty zawierające niacynę
Produktami szczególnie bogatymi w niacynę są ryby, mięso, jajka, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, warzywa oraz owoce. Należy pamiętać jednak o tym, że niacyna pochodzenia roślinnego jest słabiej przyswajalna niż niacyna zawarta w produktach zwierzęcych. Dobrą informacją jest fakt, że niacyna jest odporna na działanie wysokiej temperatury, światła oraz tlenu. Podczas gotowania tylko w 20% traci swoje właściwości. Ponieważ powstaje z aminokwasów (tryptofanu), jej najlepszym źródłem są pokarmy bogate w białko.
Objawy niedoboru
Najbardziej znaną chorobą spowodowaną niedoborem niacyny jest pelagra, potocznie nazywana szorstką skórą.
Już w XVIII wieku występowała w regionach, gdzie głównym pokarmem były produkty zawierające niewielkie ilości niacyny - kukurydza oraz proso. Obecnie pelagra występuje w krajach Trzeciego Świata. W naszych szerokościach geograficznych choroba ta nie jest znana.
Niedobór niacyny prowadzi do problemów ze snem i trawieniem. Pierwszą oznaką tego, że w naszym organizmie występuje za mało niacyny, może być utrata apetytu, połączona z suchością w gardle i chudnięciem. Ponadto mogą wystąpić zawroty i bóle głowy oraz uczucie lekkiego otępienia.