Menu

Kwas foliowy – „witamina przyszłych mam”

Dlaczego kwas foliowy jest tak ważny?

Kwas foliowy nazywany jest witaminą przyszłych mam. Objawia się to między innymi wzrostem zapotrzebowania na ten pierwiastek u kobiet w ciąży. Podczas gdy przed ciążą zapotrzebowanie na kwas foliowy wynosi 300 µg, w trakcie ciąży wzrasta do 550 µg – co oznacza wzrost aż o ponad 50%!

Niestety sama dieta nie wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie organizmu na kwas foliowy. Pierwiastek ten należy do witamin z grupy B i pełni w organizmie szereg istotnych funkcji. Odgrywa nie tylko ważną rolę w podziale komórek, lecz bierze również udział w tworzeniu nowych. Ponadto wspiera rozwój mózgu dziecka oraz budowę komórek krwi.

Najlepsze źródła kwasu foliowego

Zielona sałata, warzywa (np. brokuły), pomidory, ziemniaki, jajka, mięso oraz produkty pełnoziarniste są bogatym źródłem kwasu foliowego. Pierwiastek ten jest niezwykle wrażliwy na działanie niektórych czynników zewnętrznych takich, jak wysoka temperatura, światło, tlen. Pod ich wpływem łatwo ulega rozkładowi, tracąc swoje właściwości. Pokrycie zapotrzebowania na kwas foliowy w trakcie ciąży wyłącznie w oparciu o dietę jest niestety niemożliwe. Oznaczałoby to konieczność zjadania około 20 kilogramów brokułów dziennie.

Z tego powodu w tym szczególnym okresie, jakim jest ciąża, spożywanie produktów wzbogaconych w kwas foliowy lub stosowanie specjalnych suplementów diety jest bardzo ważne zarówno dla zdrowia mamy, jak i dziecka. Dodatkowo kobiecy organizm bardzo szybko wykorzystuje zapasy kwasu foliowego, szczególnie wtedy, gdy ciąża jest bliźniacza, wielodzietna lub w przypadku, gdy ciąże następują jedna po drugiej. Zaleca się, aby o właściwy poziom kwasu foliowego zatroszczyć się jeszcze przed planowaną ciążą.

Objawy niedoboru

Osoby z niedoborem kwasu foliowego czują się słabe i zmęczone. W ekstremalnych przypadkach może dojść do wad rozwojowych płodu, nawet do tzw. „rozszczepu kręgosłupa”. Powstaje on na skutek niedomknięcia cewy nerwowej. Inną wadą jest rozszczep wargi i podniebienia. Dlatego szczególnie w fazie embrionalnej rozwoju płodu (pierwsze trzy miesiące ciąży) kwas foliowy jest niezwykle ważny.