Menu

Jod i tarczyca

Dlaczego jod jest tak ważny?

Jod odgrywa kluczową rolę w prawidłowym metabolizmie, a w szczególności jest odpowiedzialny za właściwą pracę hormonów tarczycy. Hormony tarczycy regulują gospodarkę energetyczną organizmu oraz wpływają na rozwój fizyczny, jak również umysłowy dziecka. Jod pełni rolę swoistego rodzaju paliwa dla hormonów tarczycy. Gdy brakuje jodu, powiększa się tarczyca – co jest widoczne i znane pod nazwą „wole” tarczycy.

W związku z tym, że od 12. tygodnia ciąży u dziecka zaczynają powstawać hormony tarczycy, niezmiernie ważne jest, aby przyszłe mamy zadbały o dostarczanie jodu w odpowiednich ilościach. Należy przy tym uwzględnić zwiększone zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek w trakcie ciąży.

Produkty bogate w jod

Zasadniczo wszystkie produkty pochodzące z morza są bogatym źródłem jodu. 200-gramowa porcja dorsza lub 100 g łososia pokrywa dziennie zapotrzebowanie organizmu w wysokości 230 µg. Kolejnym źródłem jodu jest jodowana sól kuchenna. W okresie ciąży oraz w czasie karmienia piersią należy w sposób szczególny zadbać o dostarczenie wystarczającej ilości tego pierwiastka. Zapewni to prawidłowy rozwój dziecka. Utrzymanie w organizmie optymalnego poziomu jodu jest możliwe tylko dzięki odpowiednio dobranej suplementacji.

Objawy niedoboru

Niedobór jodu w ciąży może prowadzić do niewłaściwego rozwoju fizycznego jak również umysłowego dziecka. Ponadto w przyszłości może skutkować problemami ze słuchem lub mową.

Pobierz bezpłatną aplikację HiPP dla dzieci
Pobierz